Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Avancerad träning 7 inlägg 3287 visningar

Lårskada via 8-km?

Crocker
1996 • Bjurholm
#1
8 december 2009 - 16:58
Gilla 
För två månader då jag var med i ett terräng-lopp på 8km, så gick allt bra.
Men dagen efter när jag skulle ut på ett superlätt joggingpass kunde jag inte alls böja på höften det kom en lång och extremt molande smärta nästan det värsta jag varit med om. Efter 1 vecka kunde jag springa igen! Men har fortfarande riktigt ont när jag böjer låret högt/roterar. Smärtan sitter i vänstra låret vänster om den tvåhövdade lårmuskeln: http://www.lartecken.se/medicingrund/2_antatomi/bilder/229xa.jpg
Någon som varit med om något liknande?
Eller endast vet vad det är/vad jag kan göra?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
8 december 2009 - 17:11
Gilla 
Det finns några muskler att välja på, jag har haft överansträngning i en av dem, en lång sak som gick från höften till knät, på utsidan lite bakom mitten. Tror den hette Femur nånting men är inte säker. Jag fick hjälp av en äldre sjukgymnast på Idrottskliniken med en stretch som tog rätt (stå vänd snett mot ett köksbord exv, lägg upp benet, 90 graders vinkel i knät med underbenet inåt, rak rygg, sträck fram båda armarna över hälen och känn att det stramar hela vägen). Den stretch som ofta rekommenderas mot löparknä (andra benet framför i kors, böj kroppen i sidled) kan vara svår att få till men det är samma senor/muskler som ska stretchas.

Bäst är ju om du får hjälp att hitta precis vilken muskel det är. Sjukgymnast t ex.
Crocker
1996 • Bjurholm
#3
8 december 2009 - 17:52
Gilla 
Skadan var i övre delen av breda lårmuskeln.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
8 december 2009 - 20:43
Gilla 
Högg det till när du började din lätta jogg eller kom du inte ens i skorna? Om det högg till, även om det var de första stegen, kan det ju ha blivit en bristning då, kanske p g a att någon muskel var stel av träningsvärk efter loppet. Som du beskriver smärtan låter det som en muskelbristning men en sådan kommer under aktiviteten, inte medan man sover för att visa sig sedan.

Är dålig på namn på muskler och den fanns inte på din plansch. Men jag hade inte så distinkt smärta, mer en stelhet som fick mig att halta när jag gick (och gjorde ont om jag försökte gå vanligt) men det mjukades upp när jag sprang.
Crocker
1996 • Bjurholm
#5
8 december 2009 - 20:49
Gilla 
Du beskriver det så exakt det kan va när det högg till.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
8 december 2009 - 21:04
Gilla 
Muskelbristningar har jag haft några, den akuta läkningen tar normalt 7-10 dagar och då ska man inte springa eller belasta alls utom försiktig stretch för att muskeln inte ska läka förkortad och kanske försiktig massage för att muskelfibrerna ska lägga sig tillrätta. Bäst om en expert får råda om detta. Däremot ska man hålla blodcirkulationen igång så rörelse utan belastning ska man hålla på en del med, flera gånger om dan. Om det inte gör ont när man går ska man alltså gärna promenera annars får man hitta på nåt annat.

Vikitgt är att inga rörelser får göra ont. När den akuta läkningen är klar behöver man träna muskelns styrka. Man kan börja jogga försiktigt, vid minsta känning slutar man. Öka längden på passen efterhand men vänta rätt länge med fart.

Du kan hitta rätt mycket info på nätet om muskelbristning, annars i boken "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering", bör finnas på biblioteket.
Crocker
1996 • Bjurholm
#7
9 december 2009 - 14:40
Gilla 
Okej tack så hemskt mycket!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.